ÇIĞ

ÇIĞA YAKALANIRSANIZ!

Çığın büyüklüğüne, hızına, patika genişliğine, etraftaki araçlara veya doğal cisimlere bağlı olarak bulunulan alandan ayrılmaya karar verilmelidir.

Çığın daha yavaş ve akış yüksekliği düşük olan patika kenarlarına doğru gidilmeye çalışılmalıdır. Diğer insanlar uyarılmalıdır. (ses, ıslık, düdük, korna, vb.) Çığa yakalanmanız kesin ise, batonlar ve kayaklar çıkarılmalı ve herhangi bir cisme tutunmaya çalışılmalıdır.

Kırılmış ağaç ve kaya parçalarından korunmaya çalışılmalıdır. Yerden destek alarak yüzme hareketi ile çığ yüzeyinde kalmaya çalışılmalıdır. Ağız sıkıca kapatılmalı, hava kesesi oluşturmaya çalışılmalıdır, bu arada baş sağa sola doğru çevrilmeye çalışılmalıdır. Akış esnasında oturma pozisyonu almaya çalışılarak (eller ve bacaklar bitişik) çığ durmadan önce bacaklar ile yer sertçe itilip (eğer zemin altta veya zemindeki kar setleşmeye başlamış ise) kalkılmaya çalışılmalıdır.

Bayılacağınızı hissediyorsanız, buna direnmemelidir. Çünkü baygın bir insan daha az oksijen tüketir. Bazı olaylar sırt çantası taşıyan kişilerin çığ topuğu civarında, yüzeyde kalma şanslarının taşımayanlardan biraz daha fazla olduğunu göstermiştir.

Eğer araç içindeyseniz; Motoru durdurulup, ışıklar söndürülmelidir. Oksijeni iyi kullanmak için, sigara içilmemeli ve kibrit yakılmamalıdır.

Telsiz var ise çağrı yapılmalı ve telsiz sürekli alıcı konumunda tutulmalıdır. Aracın kornası çalınarak dışarıya ses duyurulmaya çalışılmalıdır. Araçta çubuk benzeri bir alet var ise yukarı doğru batırılıp aramaya gelenlerin çubuğu ve dolayısı ile yerimizi görmeleri sağlanmalıdır. En son olarak ise, karı kazmak gerekir. Ancak, kendinizi kar içinde emniyette hissetmiyorsanız araçta kalmanız gerekir.